Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Chcesz zamówić zakwas na żurek śląski? Koniecznie odwiedź ten adres.

W ostatnich latach coraz rzadziej zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś podawanych z reguły jako to drugie danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, pozostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli osobiście gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to w dalszym ciągu są one stałą pozycją w menu restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, jak również są tradycyjnie podawane podczas spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.

Barszcz biały a żurek – Czy barszcz biały i żurek to jedna zupa?

Jeśli zapyta się obywatela polski o zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Multum osób często nie widzi głównej różnicy między tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały gotuje się z zakwasu z mąki pszennej, natomiast żurek – z zakwasu na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co dzieli te zupy, aczkolwiek powinno się ostro zaakcentować, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem zdolności kucharza oraz jego indywidualnych preferencji. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zwykle wkłada się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej zagmatwane, ponieważ w ramach tej grupy zup wydziela się 3 typy:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem i pieczywem;
– gęsty, kwaskowaty żur przygotowywany najczęściej ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.

Nie musisz robić samodzielnie zakwasu na żurek i barszcz biały

Wykonanie zakwasu na wymienione powyżej zupy jest proste, chociaż nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. Na portalach kulinarnych znaleźć można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Wykorzystując jednak domowy zakwas powinno się zaplanować gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli apetyt np. na żur przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez problemu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których zrobimy smaczny biały barszcz i żurek staropolski albo śląski.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]