Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?

Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?

Jeśli chcesz kupić sól kłodawską, kliknij tu.

Substancją konieczną do prawidłowego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu należy ich używać w kuchni?

Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie wzbogaca smak jedzenia. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż mających prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo potrzebnych pierwiastków i minerałów, takich jak cynk, potas czy wapń, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie wpływa na smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – stosowana nie tylko w branży spożywczej

Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi świetny do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią cynku, wapnia czy magnezu, a więc pierwiastków potrzebnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , tym samym nie traci swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]