Popularne polskie zupy – barszcz czerwony

Popularne polskie zupy – barszcz czerwony

Sprawdź, gdzie zamówić barszcz czerwony, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

To nieprawda, że barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą spożywamy zazwyczaj podczas Wigilii albo ważnych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których tradycja jedzenia posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych posiłków.

Barszcz czerwony to potrawa uniwersalna

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to banalny do przyrządzenia wywar z buraków, który ogólnie nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednak właśnie jego nieco słodkawy, a jednocześnie kwaskowy aromat powoduje, że wyśmienicie stapia się on z innymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – jedni preferują w nim jajo, ziemniaki i kawałki kiełbasy, pozostali wrzucają weń uszka z mięsem, kapustą czy też grzybami. Barszcz czerwony to doskonała strawa na obiad, ale też wyborna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak chrupkiego krokiecika z grzybami bądź drożdżówki z mięsnym nadzieniem.

Warto wspomnieć, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli nie dodano do niego śmietany. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również dużo żelaza, i z tej przyczyny poleca się go anemikom. Natomiast ze względu na to, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym na ogół spożywa się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – przygotuj samodzielnie albo kup

Nie istnieje uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i na różny sposób doprawia tę zupę. Niektórzy wsypują do niego troszkę cukru, żeby zaakcentować naturalną słodycz buraka, drudzy wolą pikantny barszcz, odpowiednio pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo ma więcej pożytecznych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przyszykować osobiście, ale okres fermentacji trwa co najmniej 7 dni. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź online.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]