Kawa i słodycze – jakie dodatki do kawy wybrać?

Kawa i słodycze – jakie dodatki do kawy wybrać?

Potrzebujesz dodatków do kawy? Wejdź na https://cafessima.pl/kawa-i-dodatki/slodycze-dodatki-do-kawy/.

Przyzwyczailiśmy się do spożywania kawy do śniadania lub na szybko przed wyjściem do pracy. Nic w tym dziwnego, ponieważ kawa dzięki zawartej w niej kofeinie pobudza i pomaga z energią stawić czoło codziennym obowiązkom. Tymczasem lekceważymy to, że kawa w zestawieniu z różnorodnymi dodatkami może przeistoczyć się w słodki rarytas, przy którym można odpocząć po chaotycznym dniu w pracy. Jakie wobec tego ciasta i słodycze dobrze współbrzmią z kawą?

Dodatki do kawy, które potęgują walory smakowe napoju

Do kawy, przede wszystkim jeżeli uwielbiamy spożywać ją bez dodatku mleka i niesłodzoną, idealnie pasują wszystkie przysmaki, które równoważą jej gorzki smak. To m.in.:
kruche ciastka – np. ciastka owsiane, herbatniki i biszkopty, czyli wszystkie słodkości, które da się maczać w kawie;
migdały, orzechy oraz ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy mieszankę orzechów, po prostu muffinki z ich dodatkiem bądź delikatne makaroniki pieczone ze startych migdałów, na pewno będziemy wniebowzięci tym połączeniem. Warto jednak pamiętać, iż orzechy mają w sobie sporo tłuszczy, w większości tych zdrowych, ale i tak zalecamy spożywać je z umiarem;
nugaty – smakowity deser produkowany z ubitych białek jaj i miodu, do których dodaje się prażone orzechy (całe lub rozdrobnione), czasem z dodatkiem kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny specjał, który w Europie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii oraz we Francji. Tam również produkuje się najlepsze nugaty;
desery z toffi, karmelem oraz miodem – holenderskie stroopwafle, krówki bądź sezamki – te słodycze bezbłędnie pasują do popołudniowej kawy i ciekawej książki;
cynamonowe ciasta – polecamy szarlotki i słodkie cynamonowe bułeczki z ciasta drożdżowego. Cynamon rewelacyjnie intensyfikuje smak kawy (można go dodać również wprost do napoju, np. posypać nim delikatną piankę latte);
czekolada – kawa i kilka kawałków gorzkiej czekolady to zestawienie, które oczaruje nawet tych bardzo wybrednych. Naturalnie warto wybierać czekoladę jak najwyższej jakości z minimalną zawartością cukru i tłuszczu oraz odpowiednią zawartością miazgi kakaowej (co najmniej 70%). takie czekolady poznaje się po wyraźnym chrupnięciu podczas jej dzielenia.

Nasze dane:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]