Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Więcej informacji o zdrowej żywności ekologicznej.

Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku zeszłego stulecia, produkty jedzone przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie wypełniać różnorodnymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Ale wraz z dojrzewającą świadomością nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać konsekwencje dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni artykułów wytworzonych z eko żywności.

Eko żywność – z upraw nie stosujących syntetycznych pestycydów i nawozów

Aby konkretny wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł tytułować się „ekologicznym”, musi spełnić kilka wymogów. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wytwarzane muszą pozyskać stosowne certyfikaty przyznawane przez wyznaczone do tego instytuty. Fundamentalną jednak cechą spożywczych wyrobów ekologicznych jest to, że użyte do ich przygotowania owoce i warzywa hodowano według najważniejszych reguł rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie stosowali syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby mieć szkodliwy wpływ nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które również są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy wywołują odkwaszenie gleby czy zatruwają wody powierzchniowe, a opryski pół syntetycznymi pestycydami często są przyczyną śmierci pożytecznych organizmów. Z kolei na skutek ekologicznej uprawy owoce i warzywa cechują się niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych szkodliwych związków przeniknie do ciała ich konsumentów.

Co powinno być umieszczone na etykiecie eko żywności

Przetwory ekologiczne podlegają ciągłemu nadzorowi w każdej fazie produkcji, w tym także podczas magazynowania oraz transportu. Co istotne, jeżeli produkt spełnia kryteria, jego wytwórca nie licząc typowych informacji między innymi o wadze netto, miejscu produkcji składników, wartościach odżywczych, terminie trwałości czy warunkach przechowywania, musi również obowiązkowo podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego ten produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli kształt liścia ułożony z białych gwiazdek. Wypatrując ekologicznych przetworów powinno się zatem czytać starannie etykiety wyrobów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o otrzymanych certyfikatach.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]