Gotowanie nie musi być nudne. Poznaj zasady food pairingu

Gotowanie nie musi być nudne. Poznaj zasady food pairingu

Poszerz swoje wiadomości o food pairing.

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do konkretnych połączeń smaków, nie oznacza to, iż łączenie ze sobą potraw, które pozornie zupełnie się wykluczają, nie może dać zaskakujących i, co najistotniejsze, smacznych efektów. Uświadamiamy sobie to raz za razem. Największe oddziaływanie na nasz smak miało z pewnością możliwość zakupu niedostępnych dotychczas w naszym kraju artykułów spożywczych oraz otworzenie się na obce tradycje kulinarne. Dzięki temu choćby połączenie egzotycznych owoców z mięsem raczej już nie szokuje. Osoby, które zasmakowały w takich wyjątkowych fuzjach smakowych często podejmują swoje doświadczenia i samodzielnie próbują jeszcze bardziej nietuzinkowych zestawień. Żeby te jednak dały wyczekiwane efekty, powinno się wcześniej wyposażyć się w stosowną wiedzę.

Food pairing – umiejętność zestawiania ze sobą smaków

Chcąc, by nasze kulinarne przygody naprawdę stały się przyczyną uniesień oraz umożliwiały odnalezienie nowych smakowych doznań, warto działać zgodnie z regułami przyjętymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, naturalnie, są jedynie instrukcjami, o których nie wolno zapominać, by aromaty łączyły się w niezwykłą, ale zgodną całość. Najlepiej zrobimy, jeśli zainteresujemy się food pairingiem. Tym mianem określa się sztukę zestawiania ze sobą smaków, które w powszechnym przekonaniu uważane są za całkowicie od siebie odmienne. Wszystkie wytyczne food pairingu są jednak bardzo przemyślane, a u ich podstaw leży głęboka wiedza z zakresu biochemii, dotyczącą zwłaszcza obecności konkretnych substancji w stosowanych produktach. Food pairing nie dotyczy tylko posiłków, ale też napojów (w tym alkoholowych).

Food pairing polega na dużej fantazji oraz wyczuciu

Do eksperymentów z food pairingiem wymagane są instynkt oraz spora fantazja, jednakże to nie one będą kluczowe. W większym stopniu jest istotna teoretyczna wiedza z zakresu zawartości przeróżnych substancji w komponentach potraw, a także tego, jak reagują one z pozostałymi związkami. Wobec tego dobrą decyzją będzie wzięcie udziału w warsztatach z food pairingu prowadzonych przez wykwalifikowanego szefa kuchni – szczególnie, że przekazanie elementarnej wiedzy trwa nie więcej niż kilkanaście godzin.

Nasze dane:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]